Normal_tralies_gevangenis

Minderjarigen met ernstige opgroei- en opvoedproblemen kunnen vanaf 2015 opgenomen worden in een gesloten jeugdzorginstelling zonder dat er een rechter aan te pas komt. Dit blijkt uit het wetsvoorstel voor de nieuwe Jeugdwet, dat op 1 juli 2013 naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Dat meldt het Nederland Jeugd Instituut.

In het voorstel wordt een geheel nieuwe machtiging uithuisplaatsing geïntroduceerd: de voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdzorg. Deze machtiging kan worden verleend aan een instelling voor gesloten jeugdzorg, die dan zelf de afweging kan maken of een minderjarige moet worden opgenomen. Hiertoe kan besloten worden als de minderjarige zich niet houdt aan de gestelde voorwaarden, of wanneer er sprake is van zware problematiek die buiten de gesloten instelling niet te behandelen is. Een rechterlijke toetsing is op dat moment niet meer vereist. De organisatie Defense for Children waarschuwt voor het schenden van kinderrechten.

Defence for Children vindt dat instellingen voor gesloten jeugdzorg deze beslissing niet mogen nemen omdat ze niet onafhankelijk en onpartijdig zijn. Een minderjarige heeft de mogelijkheid om  zijn zaak achteraf voor te leggen aan de kinderrechter, maar dan heeft de vrijheidsbeneming al plaatsgevonden. Defence for Children deed eerder al een aanbeveling om het wetsvoorstel aan te passen.

© Nationale Zorggids.