Normal_bloeddonor_donor_bloed_prik_spuit

Onderzoekers van het Boston Children's Hospital hebben een uniek patroon ontdekt in 245 genen bij mensen met autisme. Op basis van deze ontdekking hebben ze nu een test ontwikkeld waarmee biomarkers in het bloed opgespoord kunnen worden die wijzen op een autistische stoornis. Dit meldt Trouw.

De technologie moet in de eerste plaats een accurate diagnose bij jonge kinderen mogelijk maken. Volgens de onderzoekers kan met de bloedtest autisme worden opgespoord bij kinderen vanaf 19 maanden oud met een zekerheid van 85 procent. Daarmee kan de stoornis veel eerder worden ontdekt dan met de huidige methoden mogelijk is. Nu kan autisme meestal pas na vier jaar vastgesteld worden. Op termijn kan de ontdekking van de biomarkers mogelijk ook leiden tot een nieuwe behandeling met gentherapie.
 
De technologie bevindt zich nu nog in een vroege klinische testfase. Internetgigant Google heeft 15 miljoen dollar geïnvesteerd om het onderzoek te versnellen. Google heeft een toenemende interesse in de gezondheidszorg omdat volgens het bedrijf in de toekomst hypermoderne informatica een steeds grotere rol zal gaan spelen in diagnostische tests. Het bedrijf zoekt nu naar ziekenhuizen om meer klinische tests uit te voeren. Wanneer de test op de markt zal komen is nog niet duidelijk.
 
© Nationale Zorggids