Normal_kinderbidon_bidon_drinkfles_flesje

Een aantal logopedisten in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam houdt zich bezig met voedingsproblematiek bij baby’s en jonge kinderen. Dat meldt Metronieuws.

Als een baby of een kindje niet goed kan slikken en daardoor niet goed kan eten kan de hulp worden ingeroepen van een logopedist. Omdat het voeden voor baby's en ouders een belangrijk moment vormt in de communicatie is het belangrijk dat problemen worden verholpen. Samen met artsen kijkt een logopedist naar mogelijke oorzaken. Problemen met voeden kunnen onder meer veroorzaakt worden door een afwijking in de anatomie of door een probleem in de coördinatie van het drinken. Sommige baby's die te vroeg geboren zijn hebben een onvoldoende ontwikkelde coördinatie van zuigen, slikken en ademen, waardoor ze zich verslikken tijdens het drinken. Na een mondonderzoek proberen de logopedisten de technieken zo aan te passen dat de baby alsnog veilig leert drinken. Soms kan het gebruik van een ander type zuigfles al helpen.

Overigens zijn er ook oudere kinderen die door continue verslikking niet goed kunnen eten, bijvoorbeeld na het krijgen van een ongeluk of als gevolg van een coma. Ook voor hen kan een logopedist worden ingeschakeld om het slikken te beoordelen. Bij twijfel kan er nader onderzoek volgen door middel van een slikvideo of een flexibele endoscopische evaluatie van het slikken (FEES).

© Nationale Zorggids