Logo_houding

Veertig procent van de jongeren loopt kans op klachten aan de rug door het gebruik van smartphones, Nintendo's of tablets. Artsen en deskundigen waarschuwen voor een oprukkend fenomeen bij kinderen en jongeren: de gameboyrug. Dat meldt de Volkskrant.

Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk 'drogen' de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt.

Orthopedisch chirurg Piet van Loon: 'Ik zie in mijn spreekkamer steeds vaker jongeren met de rugproblemen van oude mensen.' Volgens hem daalt de gemiddelde leeftijd waarop mensen een herniaoperatie ondergaan al jaren. Er zijn gevallen bekend van jongeren die op twintigjarige leeftijd al een hernia krijgen. Van Loon: 'Er is net een grote Finse studie gedaan. Uit MRI-scans blijkt dat 40 procent van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar van wie we eigenlijk denken dat ze gezond zijn, al de rug heeft van een 50-jarige.'

Of kinderen een gameboyrug hebben, is te zien met de 'buktest'. Daarbij moeten kinderen voorover hangen en hun voeten aanraken. Normaal leidt dat tot een n-vorm, maar kinderen met een vergroeide rug kunnen hun voeten niet aanraken. Tijdens het bukken krijgen ze de vorm van een 'kraantje': hun onderrug blijft bijna recht, terwijl hun bovenrug extreem bol is.

Van Loon, die voorheen in de Gelre Ziekenhuizen werkte, benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om de gevolgen van tablets en spelcomputers op de rug in kaart te brengen. Zelf is hij bezig een orthopedische kliniek op te zetten die gericht is op houdingcorrectie.

© Nationale Zorggids