Normal_werk_solliciteren_vacatures

Sinds het sociaal akkoord worden er meer afspraken gemaakt over jongeren in cao-akkoorden. Ook andere groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt spelen een grotere rol in de cao-onderhandelingen. Dat meldt Nu.

Uit gegevens van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat in de periode vóór het sociaal akkoord in tien procent van de cao's afspraken werden gemaakt over jongeren. Dat aandeel steeg tot vijftien procent na het sociaal akkoord.

Eerder werd al bekend dat er ook duidelijk meer rekening wordt gehouden met Wajongers en jongeren met een arbeidsbeperking in cao-afspraken. Het aandeel cao’s waarin afspraken over Wajongers zijn gemaakt, is gestegen van 20 naar 33 procent. 'Jongeren zijn wel een fundamenteel andere groep dan Wajongers', tekent een woordvoerder van AWVN aan. 'Voor de eerste categorie kan namelijk verwacht worden dat de problemen die zij momenteel op de arbeidsmarkt ervaren vanzelf weer verdwijnen als de economie aantrekt en de arbeidsmarkt verbetert. Dat geldt voor Wajongers niet.'

Uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de jeugdwerkloosheid onder jongeren van 15 tot 25 jaar in juni is opgelopen naar 16,3 procent.

© Nationale Zorggids