Normal_schoolplein_spelen

(Novum) - Het zuiden van het land moet de komende tijd rekening houden met een toename van het aantal mazelenzieken. Maandag beginnen de scholen weer waardoor kinderen vaker met elkaar in contact komen. Dat zei directeur Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag op Radio 1.

Hoe snel het aantal zieken gaat oplopen is onmogelijk te voorspellen. Wel is het aantal gevallen van mazelen nu al vrij hard gestegen, ondanks de vakantie. "Tijdens de laatste epidemie dertien jaar geleden had je een dip in de vakantie en nu is het wel behoorlijk doorgegaan in de zomer", aldus Coutinho.

Schoolbesturen kunnen volgens Coutinho eigenlijk niets doen. Omdat de epidemie het hevigst is in de biblebelt, waar mensen zich uit geloofsoverwegingen niet inenten, heeft het RIVM nauwelijks invloed op de epidemie. "Als al die kinderen wel gevaccineerd worden dan zou het stoppen", zo denkt Coutinho. Volgens hem zijn huisartsen en ziekenhuizen goed voorbereid op een eventuele sterke toename van het aantal mazelenzieken.

Vorig week stond het aantal gemelde gevallen van mazelen op 921. Daarvan belandden bijna zestig mensen een of meerdere dagen in het ziekenhuis.

De zomervakantie is maandag voor basisschoolleerlingen in het zuiden ten einde. Scholieren in het voortgezet onderwijs moeten nog een weekje wachten.