Normal_therapie_groep_groepstherapie

Per 2015 lopen jongeren met psychische ziektes het risico niet of te laat de noodzakelijke zorg te krijgen. Daarvoor waarschuwen jeugdpsychiaters en psychologen in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt NOS.

Vandaag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de nieuwe Jeugdwet. Daarin wordt ook het overhevelen van de jeugd-GGZ naar de gemeentes geregeld. Van de 33 sprekers is er één die de jeugd-GGZ vertegenwoordigt. Dat is naar de mening van de jeugdpsychiaters en psychologen te weinig, vandaar dat ze de Kamer een brief hebben gestuurd. De brief is ondertekend door onder meer de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de Patiëntenvereniging Landelijk Platform GGZ en Zorgverzekeraars Nederland.

De briefschrijvers waarschuwen dat met de nieuwe Jeugdwet het recht op jeugd-GGZ vervalt bij de overheveling. Hierdoor zijn jongeren afhankelijk van hoe de gemeentes de zorg gaan invullen. Dat kan leiden tot rechtsongelijkheid en grote onzekerheid bij patiënten of het niet of laat bieden van zorg.

Ook waarschuwen ze voor bureaucratie en stigmatisering omdat de jeugd-GGZ los komt te staan van de rest van de gezondheidszorg en de GGZ voor volwassenen.

Om de kosten van de zorg naar beneden te brengen pleiten de briefschrijvers voor afspraken tussen zorgverleners en verzekeraars. Daarvoor hoeft de jeugd-GGZ volgens hen niet uit de zorgverzekeringswet gehaald te worden.

© Nationale Zorggids