Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

(Novum) - Kinderen betalen de rekening van de economische crisis. Dat stelt Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag bij de presentatie van de Kinderrechtenmonitor 2013. Volgens hem hebben allerlei bezuinigingen effect op onderwijs en zorg en leven steeds meer kinderen in armoede.

"We moeten ervoor waken dat de jeugd niet het kind van de rekening wordt", aldus Dullaert. Hij maakt zich zorgen over de toename van spanningen in gezinnen door financiële problemen. Dat kan volgens hem leiden tot kindermishandeling of een 'vechtscheiding'. Volgens de ombudsman leefden vorig jaar 377 duizend kinderen in armoede.

Het is de tweede keer dat de Kinderrechtenmonitor wordt gepubliceerd. Hoewel het op hoofdlijnen goed gaat met de Nederlandse kinderen, heeft Dullaert nog veel zorgen. Behalve dat de armoede nog steeds te hoog is, is bijvoorbeeld ook goed onderwijs op maat nog altijd geen vanzelfsprekendheid. Zo gaan duizenden kinderen niet naar school.

De Kinderombudsman stelt verder in het rapport dat kindermishandeling nog te vaak voor komt en dat wachtlijsten in de jeugdzorg verder moeten worden teruggebracht. Dullaert noemt verder het aantal kinderen dat uit huis wordt geplaatst 'zorgwekkend'. Veel van die jongeren komen bovendien in een instelling terecht in plaats van in de pleegzorg.

Dullaert constateert ten slotte dat er op diverse terreinen beter moet worden geluisterd naar kinderen. Volgens het Kinderrechtenverdrag moet de mening van een kind gehoord worden en serieus worden genomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de rechtspraak nog te weinig, aldus de ombudsman.

Op een aantal terreinen is wel vooruitgang geboekt. Zo kan de de recent verplicht gestelde meldcode voor professionals bijdragen aan het signaleren van kindermishandeling en zijn er minder zeer zwakke scholen als vorig jaar.