Normal_briefgeld

Uit berekeningen van de stuurgroep ketenaanpak jeugd Holland Rijnland blijkt dat de bezuinigingen voor de Jeugdzorg hoger uitvallen dan geraamd. De cijfers die zijn gebruikt om te berekenen hoeveel gemeenten de komende jaren krijgen voor het uitvoeren van de Jeugdzorg, kloppen niet en zijn onvolledig. In een brandbrief aan de staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), wijst de stuurgroep erop dat de bezuinigingen voor de regio in 2015 geen vier procent bedragen, maar vijftien procent. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

'Het is een technisch verhaal' legt woordvoerder van de stuurgroep en wethouder in Leiden Van Gelderen uit. 'Het lijkt erop dat in de berekeningen van de macrobudgetten een aantal zaken niet  zijn meegenomen'. Zo zijn bijvoorbeeld de zorgtaken die op factuurbasis geleverd worden niet doorberekend.

In de brandbrief vraagt Van Gelderen de staatssecretaris om snel met duidelijkheid te komen en waarschuwt dat als niets gedaan wordt, ze de transitie niet goed kunnen uitvoeren'.  Holland Rijnland staat daar niet alleen in; ook andere gemeenten vroegen de staatssecretaris al eerder om duidelijkheid over de financiën.

De Stuurgroep Holland Rijnland is nu in gesprek met het ministerie om te kijken waar de hiaten precies zitten. 'We leggen onze cijfers naast die van hen, want VWS weet ook niet precies waar het verschil zit', aldus Van Gelderen. De stuurgroep stelt voor om samen met zorgpartijen in kaart te brengen hoeveel geld nodig is om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren wel de zorg blijven krijgen die ze nodig hebben.

© Nationale Zorggids