Normal_obesitas_overgewicht_kinderen_dik_vet

Vijf maaltijden eten verdeeld over de dag voorkomt dat tieners obesitas ontwikkelen. Een regelmatig eetpatroon kan het effect van de genen veranderen. Dat meldt Gezondheidsnet.

Kinderen die dagelijks ontbijt, lunch, diner en twee tussendoortjes nuttigen, blijken minder vaak overgewicht of obesitas te krijgen dan kinderen met een onregelmatig eetpatroon. Dat blijkt uit Fins onderzoek onder vierduizend kinderen die vanaf dat ze baby waren werden gevolgd door onderzoekers tot hun zestiende jaar.

Bij jongens met overgewicht heeft het overschakelen op regelmatige eetgewoonten een opvallende vermindering van overmatig buikvet tot gevolg. Zowel bij jongens als meisjes verkleint regelmatig eten ook het effect op de Body Mass Index (BMI) van acht genetische varianten die een rol spelen bij het ontwikkelen van obesitas.

Met name het ontbijt blijkt belangrijk. Het ontbijt overslaan blijkt in het onderzoek verband te houden met een hoger BMI en een grotere middelomtrek bij kinderen. Ook de gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap speelt een een rol. Kinderen van moeders die tijdens de eerste twintig weken van de zwangerschap meer dan zeven kilogram aankwamen, hebben vaker last van obesitas.

Volgens de onderzoekers benadrukken deze resultaten dat het belangrijk is om vroegtijdig de eetgewoonten van het hele gezin aan te pakken om zo obesitas bij kinderen te voorkomen. Daarnaast is het van belang dat mensen ervan bewust zijn dat leefstijlgewoontes zoals regelmatig eten het effect van genen kunnen veranderen.

© Nationale Zorggids