Logo_inspectie_jeugdzorg

(Novum) - Hulpverleners zijn tekortgeschoten bij hulp aan twee gezinnen in Tilburg. Ze sprongen niet goed om met signalen dat kinderen mogelijk niet veilig waren. Dat staat in een rapport van een onderzoek naar incidenten bij die gezinnen. Een Tilburgse baby overleed vorig jaar na een mishandeling, een 1-jarig kind belandde rond diezelfde tijd zwaargewond op de intensive care, vermoedelijk eveneens na mishandeling.

Beide gezinnen kregen hulp. Uit een gezamenlijk rapport van verschillende inspecties blijkt woensdag dat het de hulpverleners niet lukte te zorgen voor een veilige omgeving voor de kinderen.

Signalen dat de kinderen mogelijk niet veilig waren werden bijvoorbeeld niet of pas laat gedeeld. Ook werd onvoldoende krachtig regie gevoerd. Wanneer hulp niet tot stand kwam, bijvoorbeeld toen ouders belangrijke hulp af hielden, zijn geen alternatieven geboden of verdere stappen ondernomen.

De inspecties vinden dat de signalering, samenwerking, informatie-uitwisseling en regievoering bij de betrokken instellingen beter moet. De gemeente Tilburg neemt het initiatief verbeteringen door te voeren.