Normal_adhd_plaatje__screenshot_

Onderzoekers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) hebben neurologisch bewijs gevonden voor het bestaan van twee subtypen van ADHD. Het onoplettende type ADHD en het gecombineerde type ADHD, gekenmerkt door hyperactiviteit en onoplettendheid, blijken veroorzaakt te worden door haperingen in verschillende delen van het brein. Dat meldt het NWO.

Personen met ADHD hebben problemen met de verwerking van informatie. Dit wordt veroorzaakt door haperingen in de hersenactiviteit die nu zijn gemeten in verschillende plaatsen van het brein. Bij mensen met het onoplettende type ADHD blijkt de verwerking te haperen in de visuele cortex, terwijl bij mensen met het gecombineerde type ADHD het probleem lijkt te liggen in de motorische planning. Deze resultaten wijzen erop dat de problemen die ten grondslag liggen aan de verschillende typen ADHD duidelijk verschillen. Bovendien maakt deze test de verschillen goed en gemakkelijk meetbaar. Onder wetenschappers bestaat veel debat over de aard en het diagnosticeren van deze verschillende typen ADHD.

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van Ali Mazaheri en gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry. Aan 57 jongeren tussen 12 en 17 jaar met of zonder ADHD werd gevraagd om een snelle reactietijdtaak uit te voeren. Daarbij kregen proefpersonen eerst informatie over met welke hand ze een opdracht moesten uitvoeren, waarop ze snel en met de juiste hand moesten reageren. Hiermee werd getest hoe goed een waarschuwend signaal verwerkt wordt bij het uitvoeren van een taak. De proefpersonen met ADHD presteerden naar verwachting minder goed op de tests, maar bij meting van de hersenactiviteit bleek dat dit het gevolg was van haperingen op verschillende plaatsen in het brein.

© Nationale Zorggids