Normal_measles_pneumonia_-_histopathology_mazelen_wiki_-c_

(Novum) - Een 17-jarig meisje is dit weekeinde in Zeeland overleden aan de complicaties van een besmetting met mazelen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. Het is het eerste sterfgeval sinds de uitbraak van de besmettelijke vlekjesziekte. Het meisje was niet gevaccineerd.

Sinds mei heerst een mazelenepidemie onder mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de ziekte. Tot nu toe zijn 2016 mazelenpatiënten gemeld, maar er zijn waarschijnlijk veel meer mensen ziek geworden. In totaal zijn 121 patiënten opgenomen geweest in een ziekenhuis, van wie 61 met een longontsteking en een met een hersenontsteking.

Het komt zeer zelden voor dat patiënten aan de complicaties van mazelen overlijden. Soms krijgen mensen een middenoorontsteking of een longontsteking. Een zeer zeldzame complicatie is een hersenontsteking.

De laatste mazelenepidemie dateerde van 1999/2000. Toen overleden drie mensen aan de ziekte. Het komt zeer zelden voor dat patiënten aan mazelen overlijden.