Normal_copyright_stockfreeimages_kind_muziek_baby_luisteren

Baby's die in de baarmoeder regelmatig dezelfde melodie van een slaapliedje te horen kregen, zijn tot vier maanden na hun geboorte in staat dat liedje te herkennen. Dit duidt erop dat baby's al op zeer jonge leeftijd in staat zijn tot leren, zo meldt Nu.nl.

Uit Fins onderzoek blijkt dat foetussen in de baarmoeder geluiden kunnen herkennen en onthouden. Aan het onderzoek namen 24 zwangere vrouwen deel. De helft van de vrouwen speelde vijf dagen per week de melodie van het slaapliedje 'Twinkle twinkle little star' af voor hun ongeboren kindje. De baby's die de muziek al in de baarmoeder hadden gehoord bleken na de geboorte bijzonder sterk te reageren op de tonen van het liedje. De reactie van deze baby's op het liedje was veel sterker dan de reactie die de andere kinderen vertoonden.

“Dit is de eerste studie waarbij is bijgehouden hoe lang herinneringen van foetussen in hun brein aanwezig blijven,” verklaart onderzoeker Eino Partanen. “De resultaten laten zien dat baby's al op zeer jonge leeftijd kunnen leren en dat de effecten van het geleerde lange tijd meetbaar blijven in hun brein.” Het is nog onduidelijk welke mechanisme er precies voor zorgt dat het onvolgroeide brein van baby's de liedjes onthoudt. De vroegste mechanismen van het geheugen zijn nog onbekend, aldus hoofdonderzoekster Minna Huotilainen.

© Nationale Zorggids