Normal_strooigoed_sinterklaas_pepernoten_snoep_wiki_-c_

(Novum) - Kinderen die maandagavond een berg snoep ophalen tijdens Sint-Maarten doen er goed aan om alles zo veel mogelijk in een keer weg te snoepen. Dat zegt kindertandarts Gert Stel van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zo'n 'binge-snoeppartij' is volgens hem beter voor de tanden dan het geleidelijk wegwerken van de suikerberg.

Iedere keer als mensen iets eten of drinken, worden bacteriën in de mond gevoed. Die maken zuur aan en dat tast vervolgens het tandglazuur aan. Tanden krijgen niet de kans zich te herstellen als steeds maar wordt gesnoept. "Dan blijven de bacteriën zuur aanmaken en blijven ze je tanden aanvallen", aldus Stel in een verklaring. "En zo krijg je gaatjes. Dus: ja, het is beter om al je snoep in een keer op te eten."

Stel benadrukt dat dat overigens ook geldt voor de mandarijnen en appels die 'die ene verstandige buurvrouw' uitdeelt. "Vroeger zeiden tandartsen: snoep verstandig, eet een appel. Maar inmiddels weten we dat de zuren die in fruit zitten het tandglazuur ook kunnen aantasten."

De tandarts raadt kinderen aan om maximaal vier keer iets te eten of te drinken tussen de maaltijden door en iedere dag twee keer te poetsen. "Zolang de verdediging tegen bacteriën sterk genoeg is om een aanval af te slaan, is er niets aan de hand en kun je gerust lekker snoepen op Sint-Maarten", aldus Stel.