Logo_inspectie_jeugdzorg

Na drie meldingen over één jongere hebben de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afdeling ZIKOS van Horizon in Rotterdam onderzocht. Uit het onderzoek concludeerden beide inspecties dat de afdeling niet was toegerust voor de cliënt met zeer zware psychiatrische problematiek.

Horizon in Rotterdam is een organisatie voor jeugdzorg en speciaal onderwijs die zich richt op de behandeling en begeleiding van kinderen en jongeren tot 23 met gedragsproblemen. De afdeling ZIKOS is een afdeling binnen Jeugdzorg Plus waar zeer intensieve kortdurende observatie en stabilisatie wordt geboden. Hier worden jongeren opgenomen in een ernstige psychiatrische crisis waarvan de veiligheid in behandelinstellingen niet gegarandeerd kan worden door hun bijkomende gedragsproblemen.

Na meldingen in september en oktober 2012 hebben IJZ en IGZ onderzowek verricht naar de kwaliteit van de hulpverlening op afdeling ZIKOS van Horizon. Beide inspecties zijn van oordeel dat de afdeling niet toegerust was voor cliënten met een dergelijke zeer zware problematiek. Wel vinden de inspecties dat de medewerkers  van ZIKOS zich tot het uiterste hebben ingespannen om de crises in deze zaak beheersbaar te maken eb zujn ze er in geslaagd om erger te voorkomen.

Horizon heeft naar aanleiding van het onderzoek van de inspecties direct maatregelen getroffen. Ook heeft de organisatie een verbeterplan ingediend die door de inspecties als voldoende is beoordeeld. De inspecties zullen op een later tijdstip onverwacht toezicht uitvoeren om te toetsen of de verbetermaatregelen daadwerkelijke zijn doorgevoerd. Tot die tijd mogen jongernen met een dergelijke zware problematiek niet door Horizon worden opgenomen.

© Nationale Zorggids