Normal_copyright_stockfreeimages_kinderarts_arts_huisarts_controle

Vanaf 1 januari 2014 mogen jeugdartsen hun patiënten rechtstreeks verwijzen naar medisch specialisten. Sinds kort worden jeugdartsen door alle zorgverzekeraars erkend als verwijzer. Dat meldt Medisch Contact.

Tot voor kort hadden niet alle zorgverzekeraars een uniform beleid op dit gebied. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) noemt het besluit van de zorgverzekeraars om de jeugdartsen te erkennen als verwijzer een 'goede, kostenbesparende aanpassing, omdat het niet meer nodig is om altijd via de huisarts naar de specialist te verwijzen'. De verzekeraars wijzen ook op de transitie van de jeugdzorg en de centrale rol die de jeugdarts daarbij heeft in de verbinding tussen de gezondheidszorg en het sociale domein.

In een brief aan ZN pleitte Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) in maart van dit jaar al voor acceptatie van de verwijsfunctie van de jeugdarts door alle verzekeraars. Uit onderzoek blijkt dat dit niet leidt tot meer verwijzingen, stelt AJN. Bovendien is het praktisch, bespaart het ouders en artsen tijd en zorgt het voor betere samenwerking tussen jeugdarts en medisch specialist.

© Nationale Zorggids