Eind november 2013 ging de Nationale Campagne Vuurwerkbril van start

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn tijdens de jaarwisseling twee keer zoveel personeelsleden aan het werk op de eerste hulp als gebruikelijk. Dit meldt Skipr.

“Verpleegkundigen, oogartsen, ondersteunend personeel. We vrezen dat het erg druk gaat worden,” aldus een woordvoerster van het Oogziekenhuis in Rotterdam. Tijdens de jaarwisseling van vorig jaar liepen 250 mensen oogletsel op, 23 van hen werden blind of deels blind.

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk. “Vuurwerk is een soort gootsteenontstopper: als het in je oog terechtkomt, smelt alles weg,” legt de woordvoerster uit. “Slachtoffers zijn echt niet alleen maar mensen die stunten met illegaal vuurwerk; zes op de tien ongelukken met oogletsel komt door legaal vuurwerk en ongeveer de helft van de slachtoffers is een omstander.”

Ook op de eerste hulp van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, waar het Brandwondencentrum bij hoort, wordt de bezetting verdubbeld met oud en nieuw. Zij verwachten net als het Oogziekenhuis een drukke avond en nacht.

© Nationale Zorggids