Normal_first_visit_to_the_dentist

Steeds meer kinderen hebben een gebit met verzwakt glazuur, de zogeheten ‘kaaskiezen’. Bij vijf tot tien procent van de kinderen komen kaaskiezen in het melkgebit voor. Dit meldt Gezondheidsnet.

Kaaskiezen worden zo genoemd omdat ze de gelige kleur hebben van kaas. Op deze kiezen zitten plekken waar het glazuur minder hard is. Daardoor zijn deze kiezen gevoeliger voor gaatjes en kunnen ze op den duur zelfs afbrokkelen. Ook warm en koud drinken is vaak pijnlijk aan het gebit bij kaaskiezen.

Kindertandarts Marlies Elferink deed voor haar proefschrift onderzoek naar kaaskiezen bij kinderen en concludeerde daar steeds vaker last van hebben. Het probleem bestaat al langer maar leidt tegenwoordig vaker tot pijn en gaatjes. Eén op de negen mensen heeft kaaskiezen in het blijvende gebit. Door goed te poetsen en eventueel een tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken kunnen de klachten minder worden.

Kaaskiezen zijn niet te voorkomen of te genezen en het is onduidelijk waardoor ze ontstaan. Wel bekend is dat de afwijking als ontstaat bij de aanleg van het melkgebit in de tweede helft van de zwangerschap tot en met het eerste levensjaar.

© Nationale Zorggids