Normal_jongeren_probleemjongeren

(Novum) - Straatrovers zijn steeds vaker jonge pubers die zich willen bewijzen tegenover hun vrienden. Een derde van de ruim honderd verdachten die een speciaal straatroventeam van de Haagse politie vorig jaar wist op te sporen, was jonger dan 16 jaar, Dat schrijft het AD vrijdag.

Het ontbreekt de daders aan elke vorm van besef, zegt onderzoeker Henk Ferwerda die namens Bureau Beke al jaren onderzoek doet naar jeugdcriminaliteit. De jongeren zien het volgens hem als een gemakkelijk misdrijf. "Even de telefoon uit iemands hand trekken", zegt hij in de krant.

Vaak gaat het de straatrovers niet eens om de buit, zou uit verhoren blijken. "Het zijn jongens die stoer willen doen", zegt coördinator van het straatroventeam in het centrum van Den Haag Cevdet Aydin in de krant. Als voorbeeld wordt een 14-jarige jongen genoemd die een nieuwe iPhone van zijn ouders had gekregen. Ze hoopten zo te voorkomen dat hij er een via een straatroof zou bemachtigen, maar later beroofde hij met wat vrienden alsnog een 20-jarige Haagse van haar telefoon.

Vaak zou het gaan om jongeren die nog geen strafblad hebben. Als ze eenmaal zijn opgepakt, handboeien om hebben gehad en in de cel hebben gezeten zou de politie ze niet meer terugzien. In de cel barsten ze vaak in tranen uit. "We zien ze zelden een tweede keer. Meestal hebben ze ook spijt", zegt Aydin.