Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

De staatssecretarissen van Volksgezondheid (VWS) en Veiligheid en Justitie (VenJ) hebben samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het IPO de afspraak gemaakt dat de gemeenten tot 28 februari de tijd hebben om concreet te maken wat zij vanaf 2015 van Bureau Jeugdzorg willen afnemen. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

De gemeenten moeten aangeven welke taken zij van de bureaus Jeugdzorg afnemen, welk budget zij beschikbaar stellen en in hoeverre zij personeel van het huidige bureau Jeugdzorg inzetten in het nieuwe stelsel. Maken gemeenten geen concrete afspraken, dan treedt een overgangsregeling in werking die tachtig procent van het budget garandeert. In de betreffende regio kan bureau Jeugdzorg de taken die het nu vervult na 1 januari 2015 blijven uitvoeren.

De VNG verwacht niet dat de overgangsregeling nodig zal zijn, omdat gemeenten voor 28 februari alle benodigde maatregelen hebben genomen. De gemeenten krijgen meer geld voor ondersteuning van de transitie van de Jeugdzorg: 32 miljoen euro in 2014; eerder was daarvoor 7,75 miljoen euro afgesproken. Het geld kan worden besteed aan het trainen van personeel en het opstellen van beleidsplannen.

© Nationale Zorggids