Normal_kinderopvang_koken_spelen_keuken

(Novum) - In kinderkleding en -schoenen van grote merken zitten gevaarlijke chemische stoffen. Dat meldt Greenpeace dinsdag na onderzoek naar diverse producten van twaalf merken, waaronder mode van American Apparel, GAP, Primark en Nike. Eenmaal vrijgekomen in het milieu kunnen de stoffen schadelijke effecten hebben op de voortplanting, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.

In mei en juni werden in totaal 82 producten voor kinderen gekocht in 25 landen en regio's wereldwijd. Deze producten, waaronder ook van C&A, Burberry, Disney en H&M, zijn in minstens twaalf verschillende landen of regio's gemaakt.

Van alle onderzochte merken werden producten met gevaarlijke chemicaliën in de winkel aangetroffen. Zo bevatte een badpak van Adidas meer perfluoroctaanzuren dan volgens de richtlijnen van het sportmerk zelf is toegestaan. Een bedrukt T-shirt van Primark bevatte elf procent van de weekmakers ftalaten.

Greenpeace, dat bezig is met een speciale 'detoxcampagne', roept vanuit China, waar veel van de kleding wordt geproduceerd, de merken op te stoppen met het gebruik van deze stoffen, die waterwegen van Beijing tot Berlijn zouden vervuilen.