Normal_studenten_school_leerlingen

(Novum) - De vier grote steden krijgen van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) twee miljoen euro om voortijdige schoolverlaters aan te kunnen pakken. Het geld moet ervoor zorgen dat 18 en 19-jarigen meer begeleiding krijgen, zodat zij niet zonder diploma stoppen met school.

Het percentage schoolverlaters in Amsterdam , Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijft grofweg een procentpunt achter bij het landelijk gemiddelde van 5,6 procent. "We moeten alles op alles zetten om ook deze groep jongeren met een diploma op zak een goede start te kunnen laten maken op de arbeidsmarkt", zegt Bussemaker donderdag in een verklaring.

Tot 18 jaar zijn jongeren wettelijk verplicht om naar school te gaan. De leeftijdsgrens opschroeven is geen optie, omdat dat volgens de Raad van State fundamentele rechten inperkt van jongeren die volwassen zijn.

Eerder op de dag werd bekend dat aantal jongeren dat zonder diploma van school gaat vorig jaar stevig is gedaald. In totaal stopten bijna 28 duizend jongeren voortijdig met hun opleiding. Dat is ruim 8300 minder in vergelijking met het schooljaar 2011-2012, toen nog bijna 35 duizend jongeren uitvielen.