Logo_knaw_logo

Wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) hebben zich in een open brief kritisch uitgelaten over de nieuwe Jeugdwet. Het plan van het kabinet om de kinder- en jeugdpsychiatrie onder te brengen bij gemeenten is volgens het KNAW vergelijkbaar met het onderbrengen van kindergeneeskunde bij gemeenten. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

De maatregel is wetenschappelijk niet te verantwoorden, omdat kinderpsychiatrie onlosmakelijk is verbonden met de 'volwassen' psychiatrie. Alle aandoeningen die vallen onder de volwassen psychiatrie, zoals angststoornissen, depressies en schizofrenie ontstaan in de puberteit, zo schrijven de wetenschappers.

Met de brief scharen de wetenschappers zich achter de petitie jeugd-ggz die eerder werd gestart door een groep hoogleraren, kinderartsen en kinder- en jeugdpsychiaters. Zij zijn het niet eens met de plannen van het kabinet voor jeugdzorg. De petitie is inmiddels door ruim 85.000 mensen ondertekend. De Eerste Kamer buigt zich momenteel over de wet.

© Nationale Zorggids