Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

Voor artsen is een onduidelijke situatie ontstaan nu de overheid de zogeheten Nader Onderzoek Doodsoorzaak procedure (NODO) abrupt heeft stopgezet. De ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie hebben de NODO-procedure per 1 januari afgebroken terwijl er nog geen alternatief is. Dat meldt Trouw.

De proef met de NODO-procedure ging oktober 2012 van start. De procedure is bedoeld om bij het overlijden van een minderjarige de aard van het overlijden te achterhalen wanneer daar in eerste instantie geen overtuigende verklaring voor is. Daarnaast is het een middel om achteraf vast te stellen of er sprake was van kindermishandeling.

Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is de procedure stopgezet omdat deze te arbeidsintensief, te emotioneel belastend en te duur is. Bovendien constateerde het ministerie van Veiligheid en Justitie dat te weinig gevallen leidden tot een gerechtelijke procedure.

Voorzitter Wilma Duijst van het Forensisch Medisch Genootschap maakt zich zorgen over het stopzetten van de NODO-procedure. “Het belangrijkste is dat je ouders kunt vertellen wat precies de doodsoorzaak is van hun kind. Dat is wat je ook nodig hebt voor de verwerking. Het is toch onverteerbaar als je niet weet waar je kind aan is overleden. Zonder protocol moet de individuele arts voor zichzelf bepalen in hoeverre er onderzoek moeten worden verricht naar de doodsoorzaak van een overleden kind. Maar zonder NODO zijn er geen centra meer die dit uitgebreide onderzoek uitvoeren,” aldus Duijst.

PGV Nederland, voorheen GGD Nederland, heeft een brief gestuurd aan de betrokken ministeries over de onduidelijkheid die is ontstaan en wil zo snel mogelijk met hen en andere betrokken instanties in gesprek.

© Nationale Zorggids