Normal_pinda

Kinderen met een pinda-allergie kunnen daarvoor met succes worden behandeld met pinda's. Deze opmerkelijke conclusie komt naar voren uit een Brits onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet. Dat meldt de Volkskrant.

Een groep van 85 kinderen met een pinda-allergie werkte mee aan het onderzoek, waarbij ze elke dag een kleine hoeveelheid pindapoeder kregen. De dosis werd over een periode van zes maanden opgevoerd. Aan het einde van het onderzoek kon 80 tot 90 procent van de groep zonder problemen dagelijks vijf pinda's eten. Na nog een half jaar kon 54 procent van de groep zelfs tien pinda's per dag verdragen.

De methode is gericht op het verminderen van de gevoeligheid van het immuunsysteem voor pinda's. Allergie voor pinda's is de meest voorkomende voedselallergie. Een kleine hoeveelheid pinda kan al dodelijk zijn. Tijdens het onderzoek kregen kinderen die meededen ook allergische reacties, maar die waren meestal niet ernstig. De klachten die gemeld werden waren misselijkheid, overgeven, jeuk aan de mond en piepende ademhaling. In één geval moest een kind worden behandeld met adrenaline.

'Het onderzoek zorgt ervoor dat kinderen en ouders niet meer zorgvuldig een etiket van een voedingsmiddel hoeven na te lezen of er sporen van pinda's in kunnen zitten', zegt een van de onderzoekers, Andrew Clark van het Addenbrooke ziekenhuis in Cambridge. Het onderzoek zou de eerste succesvol geteste remedie zijn tegen de allergie. Behandelingen met vaccinaties en anti-lichamen zijn ook in ontwikkeling, maar hebben nog geen successen geboekt.

© Nationale Zorggids