Normal_niezen_hooikoorts_baby

Kinderen die al naar de kinderopvang gaan voordat ze 2,5 jaar oud zijn, krijgen op latere leeftijd minder last van infectieziektes. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Volgens Taco Kuijpers, hoogleraar kinderimmunologie in het AMC, is blootstelling aan ziekteverwekkers voor jonge kinderen onontbeerlijk. Immuuncellen hebben namelijk een geheugen nodig om in actie te komen tegen 'indringers'. De cellen van baby's hebben dat geheugen nog niet.

In de kinderopvang, maar ook in andere omgevingen, komen kinderen in aanraking met virussen en bacteriën, maar ook met bestanddelen van gisten en schimmels in de lucht en in voeding. Deze prikkelen het immuunsysteem. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die opgroeien in een boerenomgeving minder vaak last hebben van allergieën.

Kuijpers denkt dat kinderen soms 'te schoon' worden opgevoed, waardoor ze extra vatbaar worden voor allergieën of luchtweginfecties. Zijn vermoeden wordt bevestigd door een Britse epidemioloog, die 25 jaar geleden ook al een verband legde tussen allergie de verbeterde hygiëne in huishoudens. Deze epidemioloog zag ook dat kinderen die al op jonge leeftijd veel luchtweginfecties krijgen, later minder vaak last hebben van astma, eczeem en hooikoorts.

Kinderen die naar de kinderopvang gaan voordat ze 2,5 jaar oud zijn, blijken later inderdaad minder infecties te krijgen dan hun klasgenoten die langer thuisbleven. Wanneer kinderen pas op peuterleeftijd naar de kinderopvang gaan, verdwijnt het gunstige langetermijneffect.

© Nationale Zorggids