Normal_akne-jugend_acne_jeugd_wiki_-c_

Jaarlijks wordt bij 1,2 miljoen kinderen een huidafwijking gediagnosticeerd. Veel voorkomende huidaandoeningen zijn eczeem, infecties, aardbeivlekken, moedervlekken, luieruitslag en acne. Dat meldt Medical Facts.

In twintig procent van de gevallen van eczeem gaat het om een ernstige afwijking die specialistische zorg behoeft, maar deze lang niet altijd krijgt. Kinderdermatoloog Suzanne Pasmans van het Erasmus MC: 'Het komt helaas vaak voor dat kinderen met bepaalde huidaandoeningen te laat naar specialisten worden doorverwezen. De juiste diagnose wordt niet gesteld, of een goede behandeling blijft uit, met alle gevolgen van dien voor het kind. Overigens komt het omgekeerde ook voor, dat kinderen onnodig worden doorverwezen naar een specialist.'

Samen met aan aantal patiëntjes opent Pasmans vandaag het Huidhuis. Het Huidhuis is een uniek online platform voor kinderen, ouders en artsen waar alles te vinden is over huidziekten. Het Huidhuis verbindt patiënten en professionele zorgverleners met elkaar en biedt patiënten en hun ouders de gelegenheid zelf hun aandoening te managen.

'Huidaandoeningen worden dikwijls onderschat. Misschien omdat we ze normaal zijn gaan vinden doordat ze zo vaak voorkomen. Het is zaak dat de scholing van jeugdgezondheidsartsen, huisartsen en kinderartsen op dit gebied verbetert door het een duidelijke plek in de opleiding te geven. Juist omdat de cijfers zo schokkend hoog zijn', aldus Pasmans.

© Nationale Zorggids