Normal_hoogspanningsmast_hoogspanningslijnen_elektriciteit

Kinderen die in de buurt van hoogspanningslijnen en elektriciteitsmasten wonen hebben geen verhoogde kans om leukemie te ontwikkelen. Dat zeggen Britse wetenschappers van de Universiteit van Oxford. Dit meldt Nu.nl.

Eerder onderzoek van dezelfde groep wetenschappers toonde nog aan dat kinderen die binnen zeshonderd meter van hoogspanningslijnen wonen meer kans hebben om leukemie te ontwikkelen dan kinderen die ergens anders wonen. De huidige studie weerlegt deze eerdere uitkomsten.

Destijds bestudeerden de onderzoekers leukemiegevallen bij kinderen tussen 1962 en 1995. In de huidige studie werden alle gevallen tot 2008 bekeken. Uit de nieuwe gegevens bleek geen verband te bestaan tussen het wonen in de buurt van hoogspanningslijnen en de ontwikkeling van bloedkanker.

De wetenschappers niet waarom het verband in de eerdere studie wel te zien was. Ze vermoeden dat de populatie die toen onder hoogspanningslijnen woonde afweek van de normale populatie en een intrinsiek hoger risico op kanker. De huidige studie is meer volledig waardoor de resultaten ook betrouwbaarder zijn. Volgens de onderzoekers moet dit onderzoek ouders geruststellen dat wonen in de buurt van hoogspanningslijnen geen gevaar oplevert voor de gezondheid.

© Nationale Zorggids