Normal_roken_sigaret__still_

In de periode tussen 2012 en 2013 is het aantal jongeren van tien tot en met negentien jaar dat elke dag rookt, gedaald van elf naar negen procent. Dit blijkt uit de Roken Jeugd Monitor 2013, waarvan de Factsheet vandaag verschenen is. Dat meldt het Trimbos-instituut.

De cijfers zijn afkomstig uit onderzoek, uitgevoerd door TNS-NIPO in opdracht van het Trimbos-instituut. Aan de studie deden 140 scholen en 4377 jongeren mee. Van de jongeren op het VMBO-b heeft 39 procent weleens gerookt, heeft één op de vijf (21 procent) de afgelopen vier weken nog gerookt en is een op de acht (twaalf procent) een dagelijkse roker. Op het VWO liggen de percentages beduidend lager. Hier heeft een kwart (25 procent) wel eens gerookt, een op de negen (elf procent) heeft dit de afgelopen vier weken nog gedaan en slechts drie procent rookt dagelijks. Jongeren op het VMBO-t en de HAVO nemen een tussenpositie in.

Ruim de helft van de jongeren (52 procent) geeft aan dat er bij hun op school (op sommige plaatsen) gerookt mag worden. Iets minder dan de helft (45 procent) zegt dat dit helemaal niet mag. De overigen zeggen dit niet te weten. Er zijn hierin geen veranderingen ten opzichte van 2012.

Slechts één op de zes rokende jongeren zegt weleens naar de leeftijd te zijn gevraagd als ze sigaretten willen kopen. Een ruime meerderheid van alle jongeren is voorstander van de verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak naar 18 jaar: bijna driekwart (73 procent) van de jongeren ondersteunt deze maatregel.

© Nationale Zorggids