Normal_eerste_kamer

De plannen van het kabinet om gemeenten vanaf volgend jaar verantwoordelijk te maken voor de jeugdzorg worden gesteund door de Eerste Kamer. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid lijkt volgende week tijdens de stemming bijval te krijgen van niet alleen coalitiepartijen VVD en PvdA, maar ook van het CDA en D66. Dat meldt de NOS.

Tijdens een langdurig debat in de Eerste Kamer deed Van Rijn enkele toezeggingen aan D66, CDA en PvdA. Zo komt er een onafhankelijke commissie die alle veranderingen in de gaten gaat houden. Deze Transitie Autoriteit Jeugd kan gemeenten ook helpen als ze problemen hebben met het inkopen van zorg. Verder kunnen instellingen die zich zorgen maken over de zorg voor specifieke groepen bij de commissie terecht voor hulp.

Van Rijn wil in de komende drie jaar 450 miljoen euro bezuinigen op de jeugdzorg. PVV, SP, OSF en Partij voor de Dieren zijn niet tegen de voorstellen, maar hebben wel grote moeite met het bedrag dat moet worden bezuinigd. GroenLinks en ChristenUnie beslissen later.

© Nationale Zorggids