Normal_leerlingen_pauze

Tieners ervaren meer stress dan volwassen personen. School blijkt de grootste bron van stress bij jongeren. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek, zo meldt Gezondheidsnet.

Onderzoekers van de American Psychological Association ondervroegen ruim 1000 tieners en bijna 2000 volwassenen. Veel tieners gaven aan dat ze last hebben van spanning. Veertig procent van de tieners bleek prikkelbaar of boos en 36 procent gaf vermoeidheid aan. Ook andere stress-symptomen werden genoemd door scholieren, zoals zenuwachtigheid, angst en slapeloosheid. Driekwart van de jongeren bleek in de voorgaande maand last te hebben gehad van minstens één symptoom van stress. Meer dan de helft dacht dat stress geen invloed had op hun lichamelijke of geestelijke gezondheid.

Als voornaamste bron van stress bij tieners werd school genoemd. 69 procent van de jongeren zegt stress te ervaren bij de keuze voor een vervolgopleiding na de middelbare school. Ook de financiële situatie van tieners leidt tot veel zorgen. Een derde van de tieners geeft aan meer te gaan eten, terwijl 23 procent juist maaltijden overslaat door stress.

Volgens de onderzoekers zitten veel jongeren in een vicieuze cirkel. 'Degenen die veel stress ervaren, geven vaker aan dat ze weinig bewegen en slecht slapen, waardoor de stress juist toeneemt. Respondenten die zeggen regelmatig te bewegen en een goede nachtrust te krijgen, hebben minder last van stress', aldus Norman Anderson van de American Psychological Association.

© Nationale Zorggids