Normal_paspoort_passport

Het niet hebben van een nationaliteit, ook wel staatloosheid, heeft een zeer negatieve invloed op de eenheid van het gezin. Het heeft vergaande gevolgen voor het recht op een wettig huwelijk, op gezinshereniging en op eigendom. Volgens Zahra Albarazi van de Tilburg Law School leidt staatloosheid tot een schending van grondrechten, waarvoor nog veel te weinig aandacht is. Dat meldt Tilburg University.

Zowel in onderzoek als in het publieke debat is de impact van staatloosheid op het gezinsleven een vergeten onderwerp. De verdragen over staatloosheid bevatten geen bepalingen die het recht op gezinsleven van staatlozen beschermen. Wel is eerbiediging van het gezinsleven een erkend recht in het internationale recht. Het is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, in het Afrikaans Handvest voor de rechten van mens en volken en in vele nationale wettelijke regelingen.

Voor mensen zonder nationaliteit is het vaak niet mogelijk om een gezin te stichten, omdat daarvoor  bepaalde documenten nodig zijn die een staatloze niet heeft. Staatloosheid brengt zo'n moeilijke toekomst met zich mee dat een potentiële levenspartner vaak niet bereid is die te delen. Bovendien wordt het samenzijn als gezin vaak onzeker vanwege de dreiging van een mogelijke aanhouding of uitzetting.

Albarazi benadrukt dat er nog geen jurisprudentie is over dit soort zaken. Zij vindt dat er rechtszaken moeten worden aangespannen tegen staten die in de praktijk nalaten om het gezin te beschermen. Ook de academische wereld en onafhankelijke organisaties zouden zich meer moeten inspannen om deze kwesties aan het licht te brengen. Albarazi werkte mee aan het nieuwste nummer van Tilburg Law Review, dat geheel is gewijd aan staatloosheid en op 20 februari 2014 wordt gepresenteerd aan Tilburg Law School.

© Nationale Zorggids