Normal_meisje_alleen_eenzaam_verdrietig

Een op de vijf meisjes rond de 18 is obsessief bezig met gezond eten. De tienermeiden vermijden bijvoorbeeld producenten met geraffineerde suikers en E-nummers. Het bezig zijn met gezond eten heeft bovendien veel invloed op hun dagelijks leven. Dat blijkt uit een enquête onder jonge meiden door Stichting Human Concern, zo meldt Medical Facts.

De enquête werd afgenomen onder meer dan vijfhonderd meiden op Girlscene.nl, de grootste online community voor meiden in Nederland. Uit de antwoorden bleek dat ruim twintig procent van de meisjes in paniek raakt wanneer ze aan het einde van de dag niet voldoende gevarieerd of gezond denken te hebben gegeten. De obsessie met gezond eten is van grote invloed op hun leven. Een kwart gaat liever niet op vakantie uit vrees niet over hetzelfde gezonde voedsel te kunnen beschikken als thuis en 18.5 procent vermijdt feestjes zodat ze niks opgedrongen krijgen wat ongezond is.

De gezondere levensstijl leidt niet tot een positiever zelfbeeld bij de meisjes. Een ruime meerderheid zegt dat uiterlijk en gewicht van grote invloed zijn op hun zelfvertrouwen. De helft van de meisjes uit het onderzoek voelt zich vaak of altijd te dik en 67,2 procent zegt moeite te hebben het eigen lichaam te accepteren.

“Het maakt niet uit welke naam het beestje krijgt,” zegt Joke Wijnen, GZ Psycholoog van Stichting Human Concern. “Net als in de behandeling van cliënten met een eetstoornis is van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt. Het is ook van belang het gevoel van controle in eigen handen te leren houden in plaats van deze te koppelen aan een focus op gezond eten: dat maakt namelijk uiteindelijk dat je je gevangen voelt in je obsessie.” Stichting Human Concern is gespecialiseerd in de behandeling van alle eetstoornissen en werkt met ggz-professionals die ook ervaringsdeskundige zijn.

© Nationale Zorggids