Normal_ecstacy_monogram_xtc_pillen_medicijnen

(Novum) - Europol en het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) waarschuwen vrijdag voor het gebruik van synthetische drugs. De instanties roepen onder meer op om op te passen met de drug 4,4-DMAR, een afgeleide van 4-methylaminorex. Die bevat een nieuwe psychoactieve stof waaraan in Groot-Brittannië vorig jaar achttien mensen zijn overleden en in Hongarije acht.

De gevaarlijke drug is ook aangetroffen in Nederland, Denemarken, Finland en Zweden. Uit onderzoek naar de dodelijke slachtoffers is gebleken dat de drug vooral gevaarlijk is wanneer deze wordt ingenomen in combinatie met andere drugs.

Bijwerkingen als schuim op de mond, ademhalingsproblemen, hyperventilatie, opgewondenheid en zelfs hartstilstanden zijn toe te schrijven aan 4,4-DMAR dat zowel in poedervorm als in tabletvorm in omloop is. De tabletten hebben een variatie aan logo's, vormen en kleuren.

Een tweede waarschuwing van de instanties betreft het 'gevaarlijk hoge' niveau van de stof MDMA in xtc-pillen die zijn aangetroffen in Nederland, België, Zwitserland en Groot-Brittannië. De pillen, die als giftig worden omschreven, zijn in Nederland en Groot-Brittannië zelfs al in verband gebracht met enkele dodelijke slachtoffers.

Xtc-pillen die in Europa in omloop zijn bevatten doorgaans zestig tot honderd milligram MDMA. In de gevaarlijke pillen zijn echter concentraties van 150 tot tweehonderd milligram MDMA aangetroffen met uitschieters naar 240. Zowel Europol als de EMCDDA noemen de ontwikkelingen 'zorgelijk'. Het Trimbos Instituut waarschuwde al eerder voor de sterke xtc-pillen.