Normal_peuter_kind_ogen

Kinderen die nog steeds veel nachtmerries hebben op hun twaalfde hebben ruim drie keer zo veel waanbeelden en hallucinaties als leeftijdsgenoten zonder angstdromen. Daarnaast hebben kinderen die tussen hun tweede en hun negende geregeld nachtmerries hebben 16 procent meer kans op psychotische gedachten op hun twaalfde als hun leeftijdsgenoten. Zo blijkt uit Brits onderzoek. Dit meldt Kennislink.

Britse onderzoekers volgden voor dit onderzoek het slaapgedrag van bijna 6800 kinderen gedurende 10 jaar. Psychotische gedachten zijn bijvoorbeeld het horen van stemmen of dingen die anderen niet horen of ervan overtuigd zijn dat een mens niet echt bestaat. Psychotische ervaringen zijn de eerste tekenen dat iemand op latere leeftijd gevoelig kan zijn voor een psychose. Tijdens een psychose raakt iemand het realistische beeld van zichzelf en de grip op de werkelijkheid kwijt, net zoals in een nachtmerrie. Helen Fisher, klinisch psycholoog aan King's College in London onderzocht daarom het verband tussen de hoeveelheid en duur van slaapproblemen en psychotische ervaringen op twaalfjarige leeftijd.
 
Onder de 5 procent van de kinderen die psychotische gedachten hadden zaten 3,5 keer zoveel kinderen die in het laatste halfjaar van hun twaalfde nog nachtmerries hadden dan kinderen die inmiddels rustig sliepen. Een groep van 9 procent van de onderzochte kinderen had op zijn twaalfde nog regelmatig last van angstaanvallen en deze kinderen vertoonden twee keer zoveel psychotische gedachten als hun leeftijdsgenoten. Uit het onderzoek bleek ook dat slaapwandelen of vaak wakker worden geen invloed heeft op het ontwikkelen van waanbeelden en hallucinaties.
 
© Nationale Zorggids