Normal_energy_drank

Kinderen die last hebben van hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag of maagklachten moeten standaard worden getest op het gebruik van energiedrankjes. Dat hebben de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en GGD Nederland gezegd tegen RTL Nieuws, zo meldt de NOS.

Volgens de organisaties kunnen deze klachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedranken. Over het gebruik van energiedrank door kinderen zijn al langer zorgen. De GGD pleitte in 2012 al voor een verkoopverbod van deze frisdranken in supermarkten.

In energiedranken zit veel suiker, waaraan stoffen als cafeïne, taurine en glucuronolactone zijn toegevoegd. Deze stoffen hebben een oppeppend effect.

Er zijn gevallen bekend van tieners die vijf blikjes per dag drinken. De energiedrank is op zichzelf niet gevaarlijk, maar het gebruik van grote hoeveelheden is minder gezond. Het Voedingscentrum geeft het advies aan kinderen boven de dertien jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om niet meer dan 1 blikje per dag te drinken. Kinderen onder de dertien moeten de drankjes helemaal niet drinken, zo stelt het Voedingscentrum.

© Nationale Zorggids