Normal_images__4_

(Novum) - Het onderzoek naar het medisch handelen voorafgaand aan de uitzetting van het doodzieke Georgische meisje Renata wordt niet vrijgegeven. De familie geeft daar geen toestemming voor, schrijft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer had gevraagd om de onderzoeken, die zijn uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ). Vanwege de privacy en informatie die onder het medisch beroepsgeheim valt heeft de IGZ een gedeeltelijk geanonimiseerde versie van het rapport opgesteld.

Vervolgens is aan alle betrokkenen gevraagd of er bezwaar bestaat tegen het sturen van deze geschoonde versie naar de Kamer. "De Nederlandse advocaat van de familie gaf hierop aan dat haar cliënten geen toestemming verlenen om het geschoonde rapport aan uw Kamer te sturen", schrijft Teeven.

"In deze situatie hecht ik veel waarde aan de beslissing van de familie", vervolgt hij. Daarom stuurt hij het rapport niet naar de Kamer.

De conclusies van het rapport zijn al wel bekend: de diagnose van acute leukemie bij Renata had eerder en in Nederland kunnen worden gesteld. De verlate diagnose heeft de prognose en het beloop van de behandeling, dat kort na aankomst in Polen de ziekte bleek te hebben, echter niet negatief beïnvloed.

De familie werd eind november 2012 uitgezet naar Polen, omdat het gezin eerder in dat land verbleef. Volgens Europese regels kunnen ze daarom alleen in Polen asiel aanvragen. Teeven liet in december weten dat Renata mag terugkeren naar Nederland.