Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De Transitie Autoriteit Jeugd is met ingang van vandaag operationeel. Jeugdzorginstellingen die in de problemen dreigen te komen als gevolg van de overgang naar het nieuwe stelsel kunnen zich vanaf nu melden bij de nieuwe Autoriteit. In specifieke situaties waarin gemeenten en instellingen er samen niet uitkomen, onderzoekt de Autoriteit of de continuïteit van hulp en zorg niet in gevaar komt. De staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (VenJ) maakten dit maandag bekend.

Bestuurlijke maatregelen
De Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) kan op basis van haar bevindingen overgaan tot een aantal acties. In eerste instantie zal dit vooral bestaan bemiddeling en advies richting betrokken partijen. Als dat niet leidt tot een uitkomst waarin de continuïteit van zorg is geborgd, kan de Autoriteit de bewindslieden adviseren over het nemen van bestuurlijke maatregelen tegen gemeenten.

Noodzakelijke sanering
Het kan ook voorkomen dat zorginstellingen een noodzakelijke sanering moeten doorvoeren. De Autoriteit zal daarbij adviseren. In bijzondere gevallen kan zij staatssecretarissen Van Rijn en Teeven adviseren over het bieden van ondersteuning bij frictiekosten die hierbij ontstaan en de voorwaarden die daaraan verbonden moeten worden.

Bereikbaar
De Autoriteit bestaat uit personen met deskundigheid op het gebied van openbaar bestuur, financiering, zorginkoop, bedrijfsvoering en de jeugdsector. Marjanne Sint is voorzitter. De Transitie Autoriteit Jeugd is vanaf 1 april bereikbaar via www.transitieautoriteitjeugd.nl

© Nationale Zorggids