Normal_normal_kind_bak_geld

(Novum) - Tegen een 47-jarige vrouw uit Almere is dinsdag bij de rechtbank in Utrecht een gevangenisstraf van twee jaar geëist wegens stelselmatige fraude met het persoonsgebonden budget (pgb). Ook moet de vrouw volgens het Openbaar Ministerie een beroepsverbod opgelegd krijgen van vijf jaar.

Naast pgb-fraude staat de Almeerse ook terecht voor uitkeringsfraude, belastingfraude en witwassen. Uit onderzoek is gebleken dat de vrouw voor bijna een miljoen euro heeft gefraudeerd.

De officier van justitie wil met de strafeis 'de maatschappij tegen de geraffineerde handelswijze' van de vrouw beschermen. De 47-jarige hielp ouders van kinderen met een gedragsstoornis aan een pgb. Ook gaf ze advies en organiseerde ze logeerweekenden. Volgens de officier zagen de ouders de vrouw als deskundig, omdat ze zelf moeder is van een kind met problemen.

Daarnaast hielp de Almeerse ouders bij het beheren van het pgb. Als ze het vermoeden had dat er geld over was, benaderde ze de ouders. Ze bood ze vervolgens aan om het geld te verdelen. Uit onderzoek is volgens de officier gebleken dat geld werd witgewassen via haar privérekening. Daarna ging het naar andere zaken dan zorg, zoals gokken, vakanties en meer luxe uitgaven. Het OM heeft bijna vijftig gezinnen aangemerkt als medeverdachte.