Normal_images

Een hersteloperatie voor vrouwen die tegen hun wil besneden zijn moet in de toekomst vergoed worden, zo schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil dat de hersteloperatie onder de Zorgverzekeringswet komt te vallen. Er wordt momenteel een nieuw protocol gemaakt. Dit meldt Trouw.

Naar schatting wonen 30.000 besneden vrouwen in Nederland. Per jaar lopen 40 tot 50 meisjes die in Nederland wonen daarnaast het risico besneden te worden. Schippers beschouwt de genitale verminking als een “misdadige schending van de lichamelijke integriteit”. 
 
"Naar mijn mening zou de hersteloperatie onder de Zorgverzekeringswet moeten vallen," schrijft Schippers. Momenteel is een werkgroep van gynaecologen en plastisch chirurgen een protocol aan het ontwikkelen. Dit protocol legt de zogeheten reconstructive chirurgie na verminking van de vrouwelijke genitaliën vast. Zodra dit protocol klaar is, wil Schippers er voor zorgen dat de hersteloperatie onder de Zorgverzekeringswet komt te vallen. 
 
Genitale verminking van vrouwen is strafbaar in Nederland. De 40 tot 50 meisjes die jaarlijks in de risicocategorie vallen zijn voornamelijk afkomstig uit Somalië en Egypte. Het risico op een besnijdenis gaat dan ook omhoog wanneer deze vrouwen hun land van herkomst bezoeken.
 
© Nationale Zorggids