Normal_phenylketonuria_testing

Interventies van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) leveren jaarlijks alleen al een gezondheidswinst op van 270 voorkomen sterfgevallen. Elke euro die jaarlijks in de JGZ wordt geinvesteerd levert minstens 11 euro gezondheidswinst op, dit concludeert Artsen Jeugdgezondheid Nederland (AJN). Via de JGZ wordt gratis basiszorg aangeboden aan 3,46 miljoen Nederlandse kinderen. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

De JGZ biedt gratis basiszorg aan aan Nederlandse kinderen van 0 tot 19 jaar. Dat is 21 procent van de Nederlandse bevolking. De JGZ volgt de ontwikkeling van het kind en geeft informatie, voorlichting en advies aan de ouders en het kind. Daarnaast voert het meerdere interventies uit, zoals medisch onderzoek, vaccinaties, screeningen en zorg op maat. Daarnaast krijgt ieder kind minstens 17 afspraken met een jeugdarts of een verpleegkundige JGZ aangeboden.
 
Artsen Jeugdgezondheid Nederland hebben een factsheet gepubliceerd waaruit blijkt dat de interventies van de JGZ een grote gezondheidswinst opleveren. De screeningen realiseren een betere ontwikkeling van 2200 kinderen en voorkomen 20 sterfgevallen per jaar. 200 kinderen worden jaarlijks behoed voor een handicap dankzij de hielprik en deze voorkomt tevens 30 sterfgevallen per jaar. De preventieve adviezen werpen ook veel vruchten af; hierdoor worden 170 sterfgevallen van wiegendood voorkomen. Daarnaast zorgt het vaccinatieprogramma ervoor dat 6000 ziektegevallen en 50 sterfgevallen voorkomen worden.
 
De AJN komt dankzij deze gezondheidswinst tot de conclusie dat de interventies jaarlijks 5,6 miljard euro opleveren. De JGZ kost 433 miljoen euro per jaar, en dus is er een winst van rond de 5,2 miljard euro per jaar. Iedere euro die geinvesteerd wordt betaalt zich dus 10 maal terug. Er zijn daarnaast projecten, zo concludeert AJN, waarbij de investeringen in de jeugdgezondheidszorg zich 3 tot 50 maal terugbetalen. 
 
© Nationale Zorggids