Normal_5641247469_26fee915b9_o

Om aandacht te vragen voor het eerder signaleren van hoogbegaafdheid van kinderen heeft het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) een nieuwe brochure gepubliceerd. De brochure ‘Jonge hoogbegaafde kinderen: een bijzondere groep. Kenmerken en problemen’ gaat over kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud. Dit meldt Ontwikkelingsvoorsprong. 

Vroege signalering en benoeming van hoogbegaafdheid betekent dat er beter ingespeeld kan worden op de specifieke kenmerken en behoeften van deze kinderen. Momenteel is er over het algemeen te weinig aandacht voor jonge hoogbegaafde kinderen vanuit de jeugdgezondheidszorg, aldus het NCJ. Onbekendheid over de specifieke behoeften en kenmerken van hoogbegaafde kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud zou hier ten grondslag aan liggen. Daarom heeft het NCJ in samenwerking met Stichting 360 grView de nieuwe brochure ontwikkeld. Deze is voornamelijk gericht op zorgprofessionals. 
 
Een hoogbegaafd kind heeft veel baat bij vroege signalering. Professionals in de JGZ kunnen dan, mede door advies aan de ouders, een gunstige ontwikkeling bevorderen. Daarnaast kunnen veel problemen voorkomen worden, bij zowel de kinderen als hun ouders. Al op jonge leeftijd voelen hoogbegaafde kinderen zich namelijk ongelukkig en geïsoleerd, zegt het NCJ. De meeste problemen beginnen meestal pas als de kinderen naar school gaan: pesten, psychosociale problemen, overgevoeligheid, eenzaamheid en een zwakke sociaal-emotionele ontwikkeling zijn veelvoorkomende kwesties. Echter, hoogbegaafdheid begint niet pas als een kind naar school gaat en vroege signalering maakt adequaat handelen en problemen voorkomen mogelijk. 
 
© Nationale Zorggids