Kind op tablet

Er is een pilot gestart met het virtueel Gezinsdossier door het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ommen en Hardenberg. Het beheer van dit digitale dossier wordt gedaan door zowel de zorgverleners als de ouders. Ouders worden zo ondersteund bij de zorg voor hun kinderen. Dit meldt RTV Oost. 

25 gezinnen kunnen tot december meedoen aan de proef. Daarbij is de gezin het eigenaar van het dossier en bepalen zij welke hulpverlener toegang krijgt tot de informatie over de zorg. Het beheer van het dossier wordt ook gedaan door het gezin. Zij kunnen informatie inzien, wijzigen, verwijderen of toevoegen wanneer ze willen. 
 
Het doel van het gezinsdossier is het centraal stellen van de bijdragen van het gezin aan de zorg om de kinderen. Dit houdt in dat ouders meer zeggenschap krijgen, maar ook dat er meer aanspraak gemaakt wordt op eigen mogelijkheden. Daarnaast moet het dossier ook helpen bij het creëren van een meer integrale werkwijze bij de zorgverleners. Professionals kunnen naar aanleiding van de zorgvraag van het gezin samen met hen naar de meest passende ondersteuning zoeken. Dit houdt bovendien in dat er minder tijd nodig zal zijn voor intake en administratie. 
 
Enkele gezinnen zijn inmiddels al geselecteerd voor deelname aan de pilot. Het gezinsdossier is een belangrijke stap in het proces waarbij de gemeenten Ommen en Hardenberg in 2015 de jeugd en kinderzorg op zich zullen nemen. 
 
© Nationale Zorggids