Normal_stad_utrecht_oudegracht

(Novum) - Door de verschuiving van de jeugdzorg naar de gemeenten komt de regio Zuidoost Utrecht komend jaar zeker vijftien miljoen euro tekort. De zorg aan kinderen dreigt daardoor in gevaar te komen. Dat schrijven de vijf gemeenten, die samen de regio Zuidoost vormen, dinsdag in een brandbrief aan verantwoordelijk staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

In deze regio staan veel jeugdinstellingen waar ook kinderen uit andere regio's worden behandeld. Het budget dat de gemeenten voortaan krijgen is echter gebaseerd op het aantal kinderen uit deze gemeenten.

"Het toegekende budget voor onze regio is daardoor in grote mate onvoldoende", staat er in de brief. Volgens de gemeenten vormen deze problemen een 'ernstige bedreiging' voor de overgang van de jeugdzorg naar de gemeenten. "Het is voor ons op dit moment onmogelijk tot zinvolle afspraken te komen met de zorgaanbieders."

De gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist willen dat Van Rijn 'hun budget zo spoedig mogelijk' herziet. Volgens de gemeenten kan anders 'de continuïteit van de jeugdzorg' niet worden gegarandeerd.

Op dit moment zijn de provincies samen met de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Vanaf volgend jaar worden die taken volledig overgeheveld naar de gemeenten.