Normal_mishandeling_kind_peuter_verdriet_angst

Meisjes die in hun jeugd vaak ‘dikkerd’ genoemd werden hebben meer kans op obesitas als volwassene. De opmerkingen over hun gewicht leiden tot negatieve psychologische en fysieke gevolgen voor de gezondheid. Dit meldt de Telegraaf. 

Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Californië. Kinderen die vroeger vaak te horen kregen dat ze wel een beetje dik waren, of die ‘dikkerd’ genoemd werden, gingen als gevolg van de opmerkingen juist meer eten. 
 
Er zijn veel aanwijzingen waaruit blijkt dat kinderen die gestigmatiseerd zijn, of die zich tijdens hun jeugd geschaamd hebben voor hun gewicht, juist later last krijgen van overgewicht. Deze kinderen eten meer dan hun leeftijdsgenoten. 
 
De opmerkingen over hun gewicht maakt de jongeren kwetsbaar. Dit leidt dan weer tot psychologische en fysieke gevolgen voor de gezondheid naderhand. Daarbij hadden de meisjes er het meeste last van wanneer familieleden opmerkingen over hun gewicht maakten. Te horen dat ze dik waren van hun klasgenootje was minder schadelijk. 
 
Uit het onderzoek blijkt dus dat het bewoorden van het eetgedrag van meisjes averechts werkt. Meisjes stimuleren gezonder te leven werkt wellicht beter. 
 
© Nationale Zorggids