Kinderen en leidster in de kinderopvang

Van de 560 ondervraagde kinderdagverblijven willen 118 dagverblijven niet-ingeënte kinderen kunnen weigeren. Vijf van hen weigeren al kinderen of ontmoedigen hun komst. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Drie van de vijf crèches die weigeren, willen anoniem blijven. Volgens hen ligt het onderwerp te gevoelig, al laat één van hen weten een inentingsplicht te hebben opgenomen in de algemene voorwaarden. Ook Kinderopvang JIJ uit Mariahout (Noord-Brabant) weigert de kinderen: “Als er kinderen komen die niet zijn ingeënt, dan weigeren we die.”
 
Petra den Braber van het eveneens in Brabant gevestigde Tijd voor Kinderen: “Ik ben van mening dat als ouders de keuze maken om hun kinderen niet te laten inenten, wij de keuze mogen hebben om deze ouders te weigeren.”
 
Eerder stelden ministers Schippers (VWS) en Asscher (SZW) dat het juridisch niet is toegestaan om  niet-ingeënte kinderen te weigeren, omdat dit discriminatie op grond van geloofsovertuiging zou zijn. 
 
© Nationale Onderwijsgids
 
94 kinderdagverblijven gaven toestemming hun antwoorden openbaar te maken. Benieuwd wat uw kinderopvang heeft geantwoord? Klik hier