Normal_kind_slapen

In Nederland zijn vier gevallen gemeld van jonge kinderen, die mogelijk de ernstige slaapziekte narcolepsie opliepen als gevolg van een inenting tegen Mexicaanse griep. Dat meldt de NOS.

Mensen die lijden aan narcolepsie hebben last van chronische slaapaanvallen die niet te bedwingen zijn. Zelfs na voldoende nachtrust hebben deze patiënten een overmatige behoefte om ook overdag te slapen.

De kinderen werden in 2009 ingeënt tegen de Mexicaanse griep. Bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb zijn zeven gevallen gemeld van narcolepsie na inenting tegen de griep: zes kinderen onder de vijf jaar en één jongvolwassene, die de prik in het buitenland kreeg. Volgens het Lareb is er in vier gevallen mogelijk sprake van een oorzakelijk verband.

In 2009 werden in Nederland op grote schaal jonge kinderen gevaccineerd tegen de gevreesde Mexicaanse griep. Drie jaar later bleek uit een Europees onderzoek dat er een verband is tussen het gebruikte vaccin Pandemrix en het ontstaan van de slaapziekte. Volgens Lareb-directeur Agnes Kant hoeven ouders van ingeënte kinderen die niet ziek zijn zich geen zorgen te maken. Het is niet aannemelijk dat kinderen vijf jaar na de vaccinatie alsnog getroffen worden door de slaapziekte.

© Nationale Zorggids