Jongeren hebben vaak dezelfde polis als hun ouders

Ruim een kwart van de ongeveer 200.000 jongeren past de zorgverzekering niet aan als zij 18 worden. Daardoor groeit het aantal over- of onderverzekerde 18-plussers elk jaar. Dat blijkt uit cijfers van UnitedConsumers. Een bewuste keuze op de 18e verjaardag levert niet alleen een betere zorgverzekering op, maar kan ook honderden euro's per jaar besparen. 

Tot 18 jaar zijn kinderen gratis meeverzekerd via de zorgverzekering van de ouders. Daarna kunnen zij zelfstandig een verzekering afsluiten, of bij de ouders op de polis blijven staan. Paul van Selms van het consumentencollectief: “Ook in dat laatste geval is het verstandig om even stil te staan bij je eisen en wensen voor je zorgverzekering.” 
 
In het eerste jaar dat jongeren een eigen verzekering hebben, blijft 54 procent bij de ouders op de polis staan. Daarvan laat de helft zijn zorgverzekering ongewijzigd. Mogelijke oorzaak hiervan is dat ouders niet weten dat zij een zorgverzekering kunnen afsluiten of wijzigen in de maand dat hun kind 18 jaar wordt. “Normaal moet je wachten tot december om iets aan te passen, maar een nieuwe verzekering voor 18-jarigen kan het hele jaar door afgesloten of aangepast worden,” aldus Van Selms. 
 
Driekwart van alle 18-jarigen kiest voor een aanvullende zorgverzekering. Van Selms: “Dat is iets minder dan gemiddeld, maar begrijpelijk als je gezond bent en niet te veel wil betalen.” Eén op de zes 18-jarigen heeft echter precies dezelfde aanvullende verzekeringen als de ouders, terwijl jongeren vaak andere zorgbehoeften hebben. “Maar let ook op dat je niet onderverzekerd bent, want als je 18 wordt vervalt veel gratis zorg en is een basisverzekering misschien niet meer voldoende,” aldus Van Selms. Kinderen tot 18 jaar krijgen de meeste zorg vergoed, ook al is de ouder niet aanvullend verzekerd. 
 
 © Nationale Zorggids