Normal_marc_dullaert_kinderombudsman

(Novum) - Kinderombudsman Marc Dullaert heeft maandagmiddag de dossiers van 54 kinderen gepubliceerd die volgens hem ten onrechte niet onder het kinderpardon vallen.

Met de publicatie wil Dullaert laten zien dat hele groepen kinderen ten onrechte zijn uitgesloten van het pardon, dat volgens hem niet in lijn is met het VN-kinderrechtenverdrag. Een van de centrale bepalingen uit dat verdrag is dat het belang van het individuele kind leidend moet zijn. En bij de uitvoering van het pardon zijn de rechten en belangen van kinderen 'niet altijd voldoende geëerbiedigd'.

Een ander, al eerder genoemd, bezwaar is dat de criteria te streng zijn toegepast: alleen kinderen die onder rijkstoezicht stonden, kwamen in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Kinderen die wel bekend waren bij gemeenten maar niet bij het rijk, mochten niet blijven.

Verantwoordelijk staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft al gezegd dat hij niet van plan is om de regeling op te rekken. Wel wil hij nog eens goed kijken naar individuele gevallen. Die kunnen alsnog een verblijfsvergunning krijgen als Teeven gebruik maakt van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid.

Maar dat vindt Dullaert geen goede oplossing. "De discretionaire bevoegdheid moet worden aangewend voor het erkennen van schrijnende individuele gevallen, en niet om weeffouten in de regeling te herstellen waardoor een hele categorie onterecht wordt uitgesloten." De kinderombudsman pleit ervoor om de hele regeling aan te passen.